מים, מים בששון
לעתים לא ברור היכן נעוץ הקושי שבצום, ברעב או שמא בצמא. הרוויה הדרגתית של הגוף בנוזלים כ-24 שעות לפני הצום ובמהלך היום עצמו, תקל על הגוף ותסייע לדחות את תחושת הצימאון. החל מהבוקר,מומלץ לצרוך כוס מים כל שעה וכשלוש שעות לפני הצום כוס מים כל חצי שעה. העדיפו מים על פני משקאות מתוקים, מוגזים או חריפים אשר יכולים ליצור תחושת אי נוחות בבטן וגזים.
על מתוק, מלוח ושאר הטעמים
על מנת לשמור על מאגר הנוזלים בגוף, מומלץ להימנע כיממה קודם לכן ממזונות ומשקאות המעודדים הפרשת מים. מזון חריף, מתובל או עשיר במלח כגון: חטיפים, חמוצים, משומרים, גבינות צהובות ומלוחות, קרקרים, קרוטונים וכדומה, העשויים להחריף את תחושת הצמא. גם סוכרים פשוטים כמו ממתקים וקמח לבן עלולים לפגוע בהצלחת הצום, כיוון שיעלו ויורידו בצורה קיצונית את רמות הסוכר ובכך יגבירו את תחושת הרעב זמן מועט לאחר אכילתם.
קפאין
משקאות המכילים קפאין כמו קפה, תה, קולה ומשקאות אנרגיה, משתנים וגורמים לאיבוד נוזלים מוגבר. ביום הצום, מומלץ להימנע מקפאין ואף להוריד את צריכתו כבר ביומיים או שלושה לפני הצום. הפסקה פתאומית של קפאין עלולה לגרום לכאבי ראש, בחילות וחולשה ולכן חשוב להוריד כמויות בהדרגה.
לא לאכול כפי יכולתך
על אף המחשבה כי בארוחה המפסקת יש צורך "לפצות" את הגוף על הצום, ההפך הוא הנכון ומומלץ לאכול ארוחה רגילה, לא גדולה יותר מארוחת שבת. נסו לדחות את הארוחה המפסקת לשעות אחר הצהריים,כמה שיותר קרוב לצום, אך הקפידו להותיר רווח של כחצי שעה לפני תחילת ועל מנת להרוות את הגוף בעוד מספר כוסות מים. את הארוחה המפסקת מומלץ לפתוח במרק צח ובמהלכה לשלב מזון שפירוקו בגוף איטי וממושך. מנת חלבון רזה כמו: דג, חזה עוף נטול מלח או הודו, לצד פחמימות מורכבות כמו: אורז מלא, בורגול או קינואה, אשר ישמרו על תחושת שובע למשך זמן. בנוסף יש לשלב (במידה)מנת שומן ברי כמו: טחינה, שמן זית, אבוקדו, אגוזים או שקדים לא קלויים ובכך להאט את קצב התרוקנות הקיבה.
חכם בשמש
במהלך הצום מומלץ להימנע מחשיפה לשמש ומפעילות גופנית מאומצת, אשר יגבירו את תחושת הצמא וללא צריכת מים נאותה אף יכולות להוביל להתייבשות. השתדלו להיות במקומות מוצלים וקרירים ושימרו על טמפרטורת גוף יציבה.
לאחר הצום
למרות הרעב הגדול, לאחר הצום מומלץ לחזור לשתייה ולאכילה בהדרגה. על מנת לשבור את הצום בעדינות, רצוי לפתוח את הארוחה במרק ובשתייה ממותקת קלות כמו תה או מיץ, לצד פרוסת לחם מלא עם דבש או ריבה, פרוסת עוגת שיש או עוגיות יבשות. רצוי לנוח כחצי שעה עד שעה לאחר שבירת הצום ולאחר מכן לאכול ארוחה בדומה לארוחה המפסקת, אשר תכלול מנת חלבון רזה, פחמימה מורכבת ושומן בריא.
במוקד יום הכיפורים עומדות התשובה והסליחה וזהו זמן לעינוי הגוף כתנאי לכפרה. הצום נועד על מנת לשחרר את האדם ממגבלותיו הגופניות, בדומה למלאכים, שלהם אין צרכים גופניים. בעידן שלנו, מתבלבלות היוצרות והצום עלול להיתפס כאמצעי לירידה במשקל, אולם הוא ממש לא הזמן הנכון להתחיל בדיאטה. הצום אינו תורם להליך ההרזיה וכל ירידה במשקל תנבע מאבדן נוזלים, אשר ישובו לגוף עם החזרה לאכילה שגרתית. מאגר הסוכרים בגופנו יספק אנרגיה לכ-24 שעות והמערכת כלל לא תספיק להגיע למאגרי השומן. להבדיל מהמלאכים, יכולתנו הגופנית מאפשרת לנוף לשרוד כ-50 יום בממוצע ללא מזון,אך לא יותר מ-50 שעות ללא מים, מבלי להיכנס לסכנה רפואית. על מנת להבטיח שהצום יעבור בשלום הרי מספר טיפים להצלחה:
מים, מים בששון
לעתים לא ברור היכן נעוץ הקושי שבצום, ברעב או שמא בצמא. הרוויה הדרגתית של הגוף בנוזלים כ-24 שעות לפני הצום ובמהלך היום עצמו, תקל על הגוף ותסייע לדחות את תחושת הצימאון. החל מהבוקר,מומלץ לצרוך כוס מים כל שעה וכשלוש שעות לפני הצום כוס מים כל חצי שעה. העדיפו מים על פני משקאות מתוקים, מוגזים או חריפים אשר יכולים ליצור תחושת אי נוחות בבטן וגזים.
על מתוק, מלוח ושאר הטעמים
על מנת לשמור על מאגר הנוזלים בגוף, מומלץ להימנע כיממה קודם לכן ממזונות ומשקאות המעודדים הפרשת מים. מזון חריף, מתובל או עשיר במלח כגון: חטיפים, חמוצים, משומרים, גבינות צהובות ומלוחות, קרקרים, קרוטונים וכדומה, העשויים להחריף את תחושת הצמא. גם סוכרים פשוטים כמו ממתקים וקמח לבן עלולים לפגוע בהצלחת הצום, כיוון שיעלו ויורידו בצורה קיצונית את רמות הסוכר ובכך יגבירו את תחושת הרעב זמן מועט לאחר אכילתם.
קפאין
משקאות המכילים קפאין כמו קפה, תה, קולה ומשקאות אנרגיה, משתנים וגורמים לאיבוד נוזלים מוגבר. ביום הצום, מומלץ להימנע מקפאין ואף להוריד את צריכתו כבר ביומיים או שלושה לפני הצום. הפסקה פתאומית של קפאין עלולה לגרום לכאבי ראש, בחילות וחולשה ולכן חשוב להוריד כמויות בהדרגה.
לא לאכול כפי יכולתך
על אף המחשבה כי בארוחה המפסקת יש צורך "לפצות" את הגוף על הצום, ההפך הוא הנכון ומומלץ לאכול ארוחה רגילה, לא גדולה יותר מארוחת שבת. נסו לדחות את הארוחה המפסקת לשעות אחר הצהריים,כמה שיותר קרוב לצום, אך הקפידו להותיר רווח של כחצי שעה לפני תחילת ועל מנת להרוות את הגוף בעוד מספר כוסות מים. את הארוחה המפסקת מומלץ לפתוח במרק צח ובמהלכה לשלב מזון שפירוקו בגוף איטי וממושך. מנת חלבון רזה כמו: דג, חזה עוף נטול מלח או הודו, לצד פחמימות מורכבות כמו: אורז מלא, בורגול או קינואה, אשר ישמרו על תחושת שובע למשך זמן. בנוסף יש לשלב (במידה)מנת שומן ברי כמו: טחינה, שמן זית, אבוקדו, אגוזים או שקדים לא קלויים ובכך להאט את קצב התרוקנות הקיבה.
חכם בשמש
במהלך הצום מומלץ להימנע מחשיפה לשמש ומפעילות גופנית מאומצת, אשר יגבירו את תחושת הצמא וללא צריכת מים נאותה אף יכולות להוביל להתייבשות. השתדלו להיות במקומות מוצלים וקרירים ושימרו על טמפרטורת גוף יציבה.
לאחר הצום
למרות הרעב הגדול, לאחר הצום מומלץ לחזור לשתייה ולאכילה בהדרגה. על מנת לשבור את הצום בעדינות, רצוי לפתוח את הארוחה במרק ובשתייה ממותקת קלות כמו תה או מיץ, לצד פרוסת לחם מלא עם דבש או ריבה, פרוסת עוגת שיש או עוגיות יבשות. רצוי לנוח כחצי שעה עד שעה לאחר שבירת הצום ולאחר מכן לאכול ארוחה בדומה לארוחה המפסקת, אשר תכלול מנת חלבון רזה, פחמימה מורכבת ושומן בריא.